6/10/2021

Waarom Bluetooth-integratie in apparaten steeds populairder wordt

Steeds meer industrieën beginnen de voordelen van Bluetooth (BLE) apparaten in te zien. Studies voorspellen een gestage groei van 8,5% tegen 2024 in de markt voor tracking- en bakenapparaten. Ook de Bluetooth Special Interest (SIG) Group, de organisatie die toezicht houdt op de ontwikkeling van Bluetooth-standaarden en de licentiëring van Bluetooth-technologieën, voorspelt dat er in 2022 per jaar 400 miljoen apparaten met Bluetooth-geïntegreerde locatiediensten in gebruik zullen zijn.

De integratie van Bluetooth in IoT-apparaten biedt een enorm potentieel voor het bouwen van grootschalige netwerken en uitstekende connectiviteit met een hoog beveiligingsniveau. Naast mobiele telefoons, luidsprekers en pc-accessoires, vindt Bluetooth steeds meer zijn plek in huishoudelijke apparaten, wearables en industriële elektronica en apparaten.

Wat is Bluetooth?

Bluetooth maakt de draadloze uitwisseling van gegevens tussen twee of meer apparaten over korte afstanden mogelijk. Dit alternatief voor bijvoorbeeld een kabel- of infraroodverbinding, verbindt apparaten via een radiosignaal. De bandbreedte waarin de radiogolven werken (2,4 tot 2,485 GHz) is geschikt voor de overdracht van gegevens en is vrijwel overal ter wereld vrij te gebruiken.

Met Bluetooth maak je een klein netwerk. Meestal bestaat dat uit twee apparaten, maar het verbinden van meerdere apparaten tegelijk is tegenwoordig ook mogelijk. Eén apparaat fungeert als zender en de andere zijn de ontvangers.

Dankzij Bluetoooth heb je geen kabels meer nodig om geluid, gegevens of andere signalen uit te wisselen en dat scheelt een hoop gedoe.

Waarom Bluetooth gebruiken?

Zoals hierboven vermeld, is het meest voor de hand liggende voordeel van Bluetooth dat het draadloos is. Je hebt niet langer te maken met kabels die in de weg zitten. Daarnaast is Bluetooth ook heel gemakkelijk in het gebruik. Het systeem werkt automatisch, dus je hoeft niet veel te doen om apparaten te verbinden, je hoeft het alleen maar aan te zetten.

Bluetooth is een universele verbinding, dus je kunt allerlei merken aansluiten. Als een apparaat geen Bluetooth heeft, kan het gemakkelijk compatibel worden gemaakt met kleine zenders met een USB-aansluiting om ervoor te zorgen dat jouw apparaat verbinding kan maken met andere Bluetooth-apparaten. Met Bluetooth kun je gegevens naar meerdere apparaten tegelijk sturen. Dit maakt het zeer effectief in het gebruik.

Bluetooth zendt relatief zwakke signalen uit, zodat er weinig kans is dat het andere signalen onderbreekt, terwijl het tegelijkertijd zorgt voor een sterke verbinding. Bluetooth verbruikt relatief weinig energie en omdat het alleen op korte afstanden werkt, is het moeilijk om het signaal te onderscheppen en gegevens te stelen. Informatie uitwisselen via Bluetooth is daarom erg veilig.

Bluetooth en IoT-apparaten

De mogelijkheid om grootschalige, snelle en veilige netwerken op te zetten met een hoog beveiligingsniveau maakt Bluetooth ook ontzettend interessant voor integratie met IoT-apparaten. IoT staat voor ‘Internet der Dingen’. Het komt neer op het vermogen van elektronica die is ingebed in fysieke apparaten, voertuigen, gebouwen, steden of andere voorwerpen om gegevens uit hun omgeving te verzamelen. Het is dan ook geen verrassing dat steeds meer industrieën hun voordeel zullen gaan doen met deze voordelen. Het lage stroomverbruik van Bluetooth maakt het ook een zeer krachtig platform voor IoT-apparaten.

Vooral de mesh-netwerktechnologie kan ervoor zorgen dat exploitanten van IoT-toepassingen nog sneller overschakelen op Bluetooth. Het maakt het mogelijk om IoT Bluetooth-apparaten te verbinden over een heel gebouw of een groot gebied. Deze schaalbaarheid kan werkplekken en fabrieken een stuk slimmer maken.  

De nu verbeterde Bluetooth versie 5 verhoogt de gegevensoverdrachtsnelheid tot 2Mbps, het dubbele van de vorige versie. Met 2Mbps kan Bluetooth nu enorme hoeveelheden gegevens overdragen. Apparaten kunnen met Bluetooth datapakketten tot 255 bytes verzenden.

IoT-apparaten zullen steeds meer deel gaan uitmaken van onze leef- en werkomgeving. Het mag dus geen verrassing zijn dat Bluetooth-technologie de manier is om al deze apparaten en toepassingen veilig met elkaar te verbinden.

Slimme gebouwen

Door de optimalisatie van Bluetooth-technologieën worden slimme gebouwen nu beschouwd als een enorme markt voor BLE en je ziet het gebruik ervan al in de detailhandel, ziekenhuizen, luchthavens en in de hotelindustrie.

Op dit moment wordt BLE technologie in intelligente gebouwen voornamelijk gebruikt in automatisering en controle, conditiebewaking en indoor locatiediensten. Denk bijvoorbeeld aan intelligente conditiebewaking door het gebruik van IoT-sensoren. Deze verzamelen gegevens over energieverbruik, bezettingsgraad en andere variabelen. De beschikbare gegevens kunnen vervolgens de besluitvorming ondersteunen waarmee gebouweigenaren geld en tijd kunnen besparen.

Bluetooth kan ook worden gebruikt om storingen te voorspellen en apparatuur te monitoren om tolerantiefouten in industriële toepassingen te minimaliseren. Door gebruik te maken van Bluetooth's point-to-point verbindingen kunnen werknemers met smartphones vragen stellen of rapporten ontvangen van apparatuur met Bluetooth tags.

Bluetooth toepassen op self-service apparaten in slimme gebouwen

Slimme gebouwen geven gebruikers meer controle over hun ervaring en ondersteunen hun besluitvormingsproces, maar met de juiste technologie en slimme platforms zullen ook de exploitanten zelf de voordelen ervaren.

IOT betekent connectiviteit. Door connectiviteit te omarmen kunnen exploitanten gepersonaliseerde productassortimenten aanbieden aan gebruikers door belangrijke gegevens te verzamelen, veilige (contactloze) toegang bieden tot machines zoals printers of gebruikersinteractie triggeren op de meest optimale momenten. Bluetooth-technologie kan ook worden gebruikt om de software van deze apparaten up-to-date te houden en de software te configureren. Het enige wat de operator nodig heft, is een mobiele telefoon om die gegevens te verzenden of te verzamelen.

Bij inepro passen we ook Bluetooth technologie toe, bijvoorbeeld voor het contactloos updaten van kaartlezers of het verlenen van toegang aan gebruikers via BLE. Geïnteresseerd in onze RFID-lezers? Lees hier meer.