7/6/2021

Waar kan ik printen (of kopiëren)? Niet alleen meer in de bibliotheek of copyshop

Voor Corona liep je als Nederlander zonder eigen of kapotte printer een bibliotheek binnen. Maar liefst 417 bibliotheken beschikten over een printvoorziening. Je maakte daar gemakkelijk een printje. Tijdens de Coronacrisis was ‘waar kan ik printen’ veel lastiger te beantwoorden. Veel thuiswerkers realiseerden zich dat printen op het thuiskantoor toch wel handig was.

De printdienstverlening breidt uit van bibliotheek naar retail en supermarkt

Scholieren en studenten printen voor Corona graag bij hun onderwijsinstelling. Maar de gebouwen waren af en toe open, half open of helemaal dicht. Ook bibliotheken beperkten zich tot hun kerntaken. Printen was niet langer toegestaan of alleen zonder hulp van bibliotheekpersoneel. Ook copyshops, voor zover, nog gevestigd in het centrum van steden, sloten na december als niet-essentiële winkels hun deuren.

De enigen die zich aan malaise onttrokken: de supermarkten. Hier draaiden de kopieermachines lustig door. Bepaalde supermarkten, zoals SPAR, breidden de dienstverlening zelfs uit met printen. Daarbij profiteerden ze ook van de ruimere openingstijden dan bijvoorbeeld bibliotheken en een copyshop. Ook bij bepaalde gemaks winkels als Primera’s & Bruna’s  is het mogelijk te printen. Supermarkten en gemaks winkels namen in zekere zin de maatschappelijke taak van bibliotheken over. Op de website, waarkanikprinten.nl, zijn ze sinds kort dan ook gebroederlijk met een aantal bibliotheken te vinden.

De cloud maakt printen overal mogelijk

Deze nieuwe vorm van dienstverlening is mogelijk dankzij een technische noviteit: de cloud. Ten eerste, gebruikers slaan documenten op hun iCloud of Google Drive op met hun computer. Het grote voordeel: ze openen ze vervolgens bijvoorbeeld op hun mobiel. Ten tweede is het tegenwoordig mogelijk om thuis een printopdracht te geven en die elders op te halen. De printopdracht blijft dan uren of zelfs enkele dagen in de lucht hangen, tot je hem afhaalt bij de (dichtstbijzijnde printer). Ten derde, printen consumenten volgens cijfers van zoekmachine gigant Google, ook steeds vaker liever vanaf hun smartphone. En ook dit is tegenwoordig door de cloud dus mogelijk.

Gemaksprintjes en kopietjes na Covid nog steeds domein van de bibliotheek?

Dienen bibliotheken te vrezen voor hun (markt)positie als het gaat om gemak sprintjes en kopietjes? Daar lijkt het niet op. De bibliotheek beschikt over een behoorlijk aanpassingsvermogen. Nederlanders bibliotheken willen maatschappelijk relevant zijn. Ten eerste, zelf boeken lenen (zonder menselijke) tussenkomst is standaard. Toch tuigden bibliotheken in allerijl uitleensystemen op, waar mensen digitaal reserveerden en op afspraak boeken afhaalden. Ten tweede, bibliotheken leenden tijdens Corona, steeds meer digitale uitgaven uit. Ten derde, bibliotheken willen net als de stations huiskamers en Starbucks een tweede thuis zijn.

Naast het aanpassingsvermogen van bibliotheken, blijkt uit onderzoek dat maar liefst, 36% van de talrijke (1.286!) bibliotheek locaties in Nederland  beschikken over een printvoorziening. Deze is primair voor leden, maar staat ook steeds vaker open voor gasten of passanten. En dat is een goede zaak: een bibliotheek midden in en voor de maatschappij.