1/3/2022

Maak RFID-authenticatie onderdeel van jouw industriële automatisering

Inmiddels is RFID-authenticatie met een kaart, badge of tag niet meer weg te denken op kantoor. Zo zwaaien wij ons pasje meerdere malen per dag langs een lezer bij deuren, een printer of een laadpaal om onszelf te identificeren voor toegang. Toch zijn er tal van andere toepassingsmogelijkheden voor de RFID-lezer waar je niet direct aan zult denken, zoals in de industrie.

Industriële automatisering is een actueel thema. Productiebedrijven maken hun processen efficiënter om competitief te blijven. Dagelijks zien nieuwe automatiseringstechnologieën het levenslicht. Ben jij bezig met het automatiseren van jouw maakprocessen? Vergeet dan vooral het onderdeel authenticatie niet! Waarom dit een belangrijk onderdeel is, lees je hieronder.

Waarom is authenticatie belangrijk bij industriële automatisering?

Veiligheid bij industriële processen staat altijd voorop! Het gaat hier om de bescherming van jouw belangrijkste kapitaal namelijk jouw werknemers, producten en processen. Daarom wil je er zeker van zijn dat uitsluitend gecertificeerde en vakkundige medewerkers toegang hebben tot bepaalde machines. Deze personen weten precies hoe deze (veilig) worden bediend waardoor jouw werknemers en producten worden beschermd.

Een wachtwoord voor geautomatiseerde processen is toch veilig?

Toegang verlenen tot machines en processen middels een wachtwoord is zeker veilig. Het heeft echter wel wat nadelen ten opzichte van andere authenticatiemogelijkheden. Ten eerste, mensen vergeten wachtwoorden. Ten tweede, hoe meer personen het wachtwoord weten (zoals de supervisor of monteur), des te onveiliger deze wordt en wat gebeurt er wanneer een werknemer uit dienst gaat? Het (regelmatig) wijzigen van wachtwoorden neemt kostbare tijd in beslag van de helpdesk. Ten derde, het manueel invoeren van een wachtwoord is de langzaamste authenticatiemethode. Tenslotte, hoe eenvoudig is het voor werknemers om een wachtwoord in te voeren wanneer zij in beschermende kleding zijn gehuld, zoals dikke handschoenen?

Voordelen van toegang middels RFID-authenticatie

Het belangrijkste voordeel van het gebruik van RFID-authenticatie voor toegang van jouw industriële automatisering is gemak. Authentiseren met RFID is contactloos en de gebruiker kan de kaart, badge of mobiele telefoon al vanaf een afstand snel laten uitlezen. Een ander voordeel van het gebruik van RFID-lezers is dat deze in de hele organisatie kunnen worden ingezet. Zo kun je het systeem uitbreiden naar toegangscontrole, ook op basis van tijd, voor beveiligd printen, het afrekenen in de kantine maar dus ook voor toegang tot productieprocessen en gevaarlijke zones. Zo heb je voor de gehele organisatie maar 1 RFID-systeem nodig.

Er zijn RFID-lezers die meerdere typen kaarten kunnen uitlezen. Mochten de eisen van jouw machines veranderen, dan kunnen de pasjes of tags ook vrij eenvoudig worden bijgewerkt. Zo hoeft er dus geen nieuwe pas of tag te worden uitgegeven. Bij verlies of diefstal van een pas of badge kan deze heel eenvoudig worden gedeactiveerd (kill-commando). Zo kan dus heel adequaat worden gehandeld en wordt voorkomen dat onbevoegden toegang krijgen tot beveiligde hardware en software.

Daarnaast zijn RFID-kaarten en -lezers de duurzamere optie in een veeleisende industriële omgeving. In tegenstelling tot andere authenticatiemethoden zijn RFID-lezers vaak zo geproduceerd dat zij heel erg goed bestand zijn tegen stof, hoge en lage temperaturen, vuil en slijtage.

Hoe werkt RFID-authenticatie?

De beste manier om de veiligheid te waarborgen, is alleen geautoriseerde gebruikers toegang te verlenen tot bepaalde gegevens of objecten via één of meer rollen. Denk dan bijvoorbeeld aan ingenieurs, monteurs en de IT-afdeling. Het toegangsniveau, wat heel eenvoudig is in te stellen, is afhankelijk van de functie, kwalificaties of certificatie van de specifieke persoon. Zo kan een ingenieur volledige toegang hebben tot het uploaden, downloaden en wijzigen van controller- en Human Machine Interface-software. Kan de IT-afdeling alleen software up- of downloaden voor back-up- en noodhersteldoeleinden en heeft de monteur beperkte toegang om software te wijzigen voor het oplossen van procesproblemen.

Daarnaast ondersteunt RFID-authenticatie de mogelijkheid om wijzigingen in de software te registreren en bij te houden. In het geval er ongeoorloofde wijzigingen worden doorgevoerd, die schade veroorzaken zoals kwaliteitsproblemen, onveilige bedrijfsomstandigheden en softwareverlies, kunnen deze eenvoudig herleid worden en indien nodig ongedaan gemaakt worden.

Toepassingen RFID-authenticatie in de industrie

De mogelijkheden voor RFID-authenticatie in de industrie zijn enorm. Dat blijkt ook uit de toepassingen van inepro’s verschillende RFID-lezer klanten. Zo wordt onze lezer toegepast op een heftruck zodat deze alleen te bedienen is door gecertificeerde medewerkers. Maar ook door een bedrijf dat de RFID-lezer heeft geïntegreerd met appelplukmachines waardoor nu specifiek kan worden geregistreerd wie wat plukt.

Een ander goed voorbeeld van de inzet van de inepro RFID-lezer waarbij de toegang tot bepaalde gegevens of objecten via één of meer rollen is geregeld en er met meerdere typen kaarten kan worden gewerkt, is de CORA van Pidas. Met deze intelligente selfservice IT-automaat maakt Pidas hun field support processen efficiënter en 24 uur per dag beschikbaar. Lees de hele klantcase van Pidas hier.

Spreek een expert

Contactformulier

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Verder lezen