1/3/2022

Het draait allemaal om (in) de wasruimte

4  weetjes onderstrepen het belang van de was- en droogruimte

Hoe belangrijk is een wasruimte? Welke uitdagingen en kansen biedt het? In deze blog wil ik eerst wat 'leuke' feitjes opsommen. Deze onderstrepen het belang van de wasruimte in (internationale) studentenhuisvesting of Purpose Built Student Accommodation (PBSA).

1. De meest frequent aanwezige gedeelde voorziening. 90% van de internationale Europese studentenhuisvesting of PBSA’s beschikt over een wasruimte. Dit is het hoogste percentage van alle onderzochte gedeelde faciliteiten/voorzieningen.[1]

2. De meest gebruikte gemeenschappelijke ruimte /voorziening. Tijdens een seminar vroeg ik een architect wat het belang was van de wasruimte. Ze antwoordde: de wasruimte is super belangrijk omdat het de meest gebruikte gemeenschappelijke ruimte is. Een feit dat niet alleen een architect in zijn voordeel moet gebruiken. Bijvoorbeeld als zij een nieuw gebouw ontwerpt. Maar ook een super belangrijk gegeven voor verhuurder, operator of property manager.

3. De meest verborgen gedeelde faciliteit. Zeker niet elke wasruimte is verstopt. Maar na veel foto's te hebben bekeken, kan de conclusie toch niet anders luiden: de meeste wasruimtes bevinden zich in de kelder van een gebouw. Niet bepaald de meest prominente plek.

4. Grappigste kamer van het gebouw. Een andere conclusie getrokken na enig onderzoek in Google Afbeeldingen luidt: grappige en speelse teksten. Op de muren van veel wasruimtes zijn enkele geweldige citaten en inzichten geschreven. Ik wed dat in een wedstrijd voor de grappigste ruimte in een studentenaccommodatie, de wasruimte zou winnen.

Uitdaging waar de wasruimte je voor plaatst

Behalve het schoonhouden van de wasruimte als verhuurder of co-living operator, brengt het investeren in en het exploiteren van een wasruimte ook uitdagingen met zich mee, zoals:

  • Hoge investeringskosten voor  projectontwikkelaar, investeerders en verhuurders  voor het zelf kopen en onderhouden van een wasruimte (bijv. wasapparatuur).
  • Als de wasruimte zich in de kelder van het gebouw bevindt, kan het moeilijk zijn om het reserverings- en betalingssysteem met internet te verbinden.
  • Als de wasmachines nog niet zijn uitgerust met een mobiele app-oplossing, dan levert  het beheer van geldstromen en passen vaak kopzorgen op.
  • Energiekosten
  • Huurders zijn misschien niet blij met de wasruimte, ze klagen hierover misschien op internet of in een Google-review. [2]

4 kansen die een wasruimte kan bieden voor operators  en verhuurders

Naast uitdagingen biedt de wasruimte operators ook kansen zoals:

1. Nieuwe businessmodellen voor operators.

Het delen van de opbrengsten uit de wasruimte tussen een leverancier van apparatuur en operator of verhuurder is vaak een goede optie. Of zoals iemand uit de co-living sector het verwoordde: 'de constante inkomstenstroom hiervan is klein maar vruchtbaar en het mooiste is dat het externe bedrijf [lees: de leverancier van de apparatuur] de leiding neemt en de was apparatuur volledig beheert/onderhoudt'.[3]

2. Meer duurzame impact met pay-per-use & slimme technologie.

Inbegrepen in de huurprijs, beperkte 'gratis' wasbeurten tijdens uw verblijf of vouchers; alle soorten aanbiedingen worden gedaan door verhuurders en operators om de exploitatiekosten te dekken. Zoals echter blijkt uit het geval van Homie, kan betalen per gebruik (pay-per-use) duurzamere gebruik stimuleren. Dit heeft  een positieve impact op het milieu.[4] Ook ander onderzoek bevat aanwijzingen dat pay-per-use goed werkt. Ten eerste zou 80% van de Britse studenten graag meer slimme technologie in hun accommodatie hebben. Ten tweede zou een nog groter percentage (82%) van de studenten minder water en energie verbruiken als ze real-time konden meten wat ze verbruikten.[5] Pay-per-use helpt bij het creëren van bewustzijn.

3. De gemeenschap verbinden met 'in het moment'-bijeenkomsten.

Uit een recent marktonderzoek door Michael Steinman bleek dat de grootste uitdagingen, voor verhuurders in de gemeenschappelijke huisvesting, de volgende zijn:

-         Een goede start/onboarding is cruciaal voor een positieve ervaring

-         Bewoners ontmoeten elkaar graag toevallig in plaats van via top-down evenementen

-         De eenzaamheid is toegenomen tijdens Covid, door minder persoonlijke interacties.[6]

De wasruimte is de meest gebruikte gedeelde gemeenschapsruimte. Daardoor levert deze ruimte op natuurlijke wijze een grote bijdrage aan het creëren van een gemeenschap. Incidentele ontmoetingen, dus niet van bovenaf geforceerd, maar aangemoedigd door de wasruimte goed te lokaliseren, kunnen echt helpen om persoonlijke interacties en zelfs de gezondheid en het welzijn te vergroten.

4. Buren een extra service gunnen?

Een ander idee, dat nog niet is getest, maar wel relevant kan blijken, is om buren, vooral in grote steden, gebruik te laten maken van de wasruimte. Ook hier zou (nieuwe cloud)technologie dit mogelijk kunnen maken. Volgens sommige marktonderzoekers groeit de wereldmarkt voor wasserettes met wasmachine voorzien van muntautomaat nog steeds.[7] Toch neemt in sommige West-Europese landen de zelfbedieningswasserij af, hoewel het aantal eenpersoonshuishoudens toeneemt.[8] Indien goed geplaatst en uitgerust met de juiste technologie, heeft de wasruimte niet alleen een goede impact op het milieu of de gemeenschap, maar ook op de buurt of zelfs de samenleving als geheel.

Spreek een expert

Arnold Cornelis

Contactformulier

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Verder lezen